Sushi workshop

Tijdens deze  sushi workshop bij u thuis of op locatie, leert u onder het genot van groene thee en saké hoe u zelf sushi moet maken. Ik leer u 4 verschillende soorten sushi bereiden, welke tussendoor zal worden opgegeten. De tafel zal gedekt worden in Japanse stijl. Ik neem veel verschillende soorten ingrediënten mee en als alternatief voor vis neem ik gerookte kipfilet mee. Al met al een heerlijke én gezellige workshop.

carlifornia  maki  nigiri  temaki

U krijgt een uitgebreide werkbeschrijving, het rolmatje en de stokjes mee naar huis. Welke soorten worden er gemaakt:

  • Nigiri
  • Maki
  • Carlifornia
  • Temaki

Prijs € 36,50 per persoon. (minimaal 10 deelnemers)      <prijs is inclusief btw>

Ik neem alle benodigdheden mee en verzorg ook de aankleding van de tafel.

Echt een avondje uit in eigen huis !

 

    20130919_164913  

 

Werkbeschrijving: 

Hoe maak je sushirijst (voor 4 personen) heb je nodig:

-800 g Japanse sushirijst  – water, 1 deel rijst en 1,5 deel water – grote pan – rijstazijn

Was de rijst totdat het water helder blijft. Laat de rijst uitlekken, tijdens dit proces neemt de rijst het vocht op. Doe de rijst met water in de pan en zet deze aan en breng het onder mild vuur aan de kook.  Als het water kookt, zet het vuur laag en laat de rijst koken, tot al het water is opgenomen en de rijstkorrel niet te hard en niet te zacht is. Voorzichtig een paar keer omroeren, anders gaat het vastzitten aan de onderkant van de pan.  Gebruik een deksel. Haal de pan van het vuur en laat hem 15 minuten staan met de deksel erop, niet meer doorroeren.

Doe de helft van de rijst in een kom en meng daarna de helft van de Japanse rijstazijn erdoor. Spatel de rijst voorzichtig om. Doe de rest van de rijst en de rijstazijn erbij en ga verder met mengen. (de rijstkorrels mogen niet geplet worden). Als je klaar bent met mengen, zet de rijst weg en roer hem meerdere malen voorzichtig om totdat de rijst op kamertemperatuur is. Dit duurt ongeveer 4 uur. Dan kan de rijst gebruikt worden voor de sushi. TIP: zet de rijst onder de afzuigkap, zo koelt hij sneller af.

 

Hoe maak je een Nigiri (rijstklompje)

-rijst                     – norivellen           – omelet / gamba / tonijn / zalm

Pak met je hand een bolletje rijst en vorm hier een rijsttonnetje van, doe er wat wasabi op en beleg dit met een ingrediënt naar keuze.

 

Hoe maak je een Maki sushirol:

-wasabi                -sushimatje        – norivellen             – sushirijst

-sushibeleg (rauwe tonijn, rauwe zalm, mango, gerookte forel, komkommer, ingemaakte rettich (Daikon)

-scherp mes, snijplank en een handdoek

 

Leg het sushimatje neer met de bamboestokjes horizontaal.

Neem een norivel. Leg deze horizontaal neer op het sushimatje met de ruwe kant

naar boven. Spreid wat sushirijst netjes en gelijkmatig over de hele oppervlakte van het norivel maar

laat een strook vrij van 1 cm. aan de bovenzijde.

Tip: wees niet te enthousiast met de rijst anders krijg je de rol niet meer dicht.

Op 1/3 van de onderkant maak je een geultje en smeert hier een beetje wasabi in.

 

Bepaal wat je de sushi als beleg wilt doen.

Leg het sushibeleg in de wasabigeul.

Leg de onderkant van het norivel precies gelijk met de onderkant van het sushimatje.

Til met je duimen de onderkant van het sushimatje en norivel op en rol over (houdt met

je andere vingers de ingrediënten op hun plek) totdat de onderrand van je matje de vrije

strook nori raakt. Druk het norivel met het sushimatje stevig aan. Trek het sushimatje

een beetje omhoog en rol de sushi mooi rond. Laat de sushirol 1 minuut ‘rusten’ op de

nori-rand.

 

Sushirol snijden

Leg de sushirol op de snijplank en doop het mes in het azijnwater. Snijd de rol doormidden. Doop het mes weer in het water voor elke snijbeweging en snijd de sushirol in 6 of 8 gelijkmatige stukjes.

 

Hoe maak je een California rol (omgekeerde rol):

-norivel                 – avocado             – lenteui             – rijst         

– japanse mayonaise      -sesamzaadjes       – surimi           – velletje folie

 

Neem een half norivel en leg het op de sushimat met de ruwe kant omhoog. Doe flink

wat rijst op de nori. Strooi wat gebakken sesam of viseitjes op de rijst. Knip een stuk folie af en leg

dit op de rijst. Keer nu het hele zaakje om. Doe wasabi + ingrediënten op het norivel

vanaf een derde van de onderkant (vergeet de Japanse mayonaise niet). Leg het norivel

gelijk aan de onderkant van je sushimatje en ga rollen maar zorg ervoor dat je niet je

sushimatje en folie in de sushi rolt.

 

Hoe maak je een Temaki (handrol):

– rijst             – ½ norivel

-vulling van bijv.: gerookte kip, rauwe zalm, rauwe tonijn, komkommer, daikon,  lente ui, japanse mayonaise

 

Kies meerdere ingrediënten en snij alles klein en vermeng dit met een beetje mayonaise.

 

Maak een handrol (frietzak) met een ½  norivel, zet hem vast met een rijstkorreltje. Eerst een beetje rijst onderin, dan de helft van de gekozen vulling, weer rijst en weer vulling en sluit af met een beetje rijst.

 

Bij de sushi eet je soja saus (Kikkoman).

 

Veel succes met het maken! En vergeet de saké niet!  KANPAI (proost)

Diavoorstelling
Bekijk de flyer!

flyer_211x300_1